Economy Run 2010

Economy Run 2010 – záznam trasy pomocí ONI systému

Letošní ročník Economy Run jsem jel již popáté a můj navigátor počtvrté. Již třetí rok jsme jeli jako novinářská posádka magazínu RELY.cz. Když jsme jeli v roce 2006 Economy Run poprvé, tak jsme v autech měli povinně nainstalovanou testovací sadu Sherlog, díky které mohli pořadatelé kontrolovat dodržení trasy i rychlostních limitů. Letos jsem se rozhodl, že si do auta dám testovací sadu ONI systému, který se používá i v rally, a vytvořím záznam trasy.

na-startu-economy-run.jpg

Zkušební okruh, novinka na Economy Run

Minulý rok byly při dotankování v cíli problémy s novými Superby, protože mají zdvojené nádrže a v jedné části nádrže zůstávala vzduchová bublina. Proto bylo letos před souteží dvojí dotankování. Po prvním dotankování se jel 13km dlouhý zkušební okruh aby se hladiny v nádržích srovnaly a poté následovalo druhé dotankování až po hrdlo nádrže. Dle itineráře měl tento okruh být dlouhý 13,1km a stejnov vzdálenost jsme naměřili i systémem ONI.

zkusebni-okruh-1.jpg, 265kB

První etapa Economy Run 2010

První posádka startovala do Economy Run 18.9. v 10:30. My jsme měli startovní číslo 27 a tak jsme do první etapy startovali až v 11:22, protože se startuje ve dvouminutových intervalech. Dle itineráře měla tato etapa, vedoucí z Kosmonos do Kvasin, délku 123,1km. Tachometr většinou ukazuje více než je skutečná vzdálenost, zatímco GPS je přesnější. V tomto případě se ale údaj z itineráře (získávaný z tachometru při zkušebních průjezdech pořadatelů) a údaj z GPS sledování shodují, protože jsme v jednom místě minuli odbočku a najeli jsme o několik set metrů více. Na grafickém záznamu ze sledování je vidět trasa první etapy, kde jsou barevně odlišené rychlosti. Zelená barva je do rychlosti 50km/h, modrá do 90km/h a fialová znamená nad 90km/h. Červená barva, která je od 130-ti km/h výše, se v tomto záznamu samozřejmě nevyskytuje.

prvni-etapa-economy-run.jpg, 287kB

Druhá etapa Economy Run 2010

Druhá etapa se jela v sobotu 18.9. odpoledne a vedla z Kvasin do Lánova u Vrchlabí. Její délka dle itineráře byla 89,3km. Protože jsme v této etapě nebloudili, tak podle GPS vyšla vzdálenost trochu menší a sice 88,9km. Rozdíl ale není nijak velký. Po první etapě nám palubní počítač ukazoval průměrnou spotřebu 3,2l/100km, ale druhá etapa byla náročnější a více do kopce. Po příjezdu do Lánova jsme na palubním počítači měli hodnotu 3,6l/100km. I z druhé etapy samozřejmě máme grafický záznam.

druha-etapa-economy-run.jpg, 301kB

Třetí etapa Economy Run 2010

Třetí etapa letošní Economy Run vedla z Lánova zpět do Kosmonos. Předpokládali jsme že se nám podaří dosáhnout lepší spotřeby než v první etapě, protože trasa vede více z kopce. Hned ve Vrchlabí jsme ale přejeli odbočku a zajeli jsme si více než kilometr. Tím jsme samozřejmě nabrali časovou ztrátu a hned na začátku etapy jsme ztráceli cca 2 minuty. Místo abychom je dohnali, tak jsme v náročné části trati v okolí Semil nabrali dalších cca 5 minut ztráty. Když jsme se tedy doztali opět na pěkné silnice, tak jsme museli jet trochu svižněji, abychom stihli časový limit. To se samozřejmě odrazilo na spotřebě a tak jsme s hodnotou 3,4l/100km na palubním počítači v cíli třetí etapy Economy Run byli spokojeni.

treti-etapa-economy-run.jpg, 309kB

Dotankování po Economy Run a výsledky

V cíli soutěže následovalo opět dotankování po hrdlo nádrže, aby se zjistilo, kolik paliva jednotlivé posádky spotřebovaly. Původně bylo plánované jedno dotankování, ale po protestech některých soutěžících, že by to mělo být jako na začátku, se pořadatelé rozhodli nechat všechny posádky znovu objed zkušební okruh a dotankovat ještě jednou. My jsme s vozem Škoda Roomster GreenLine 1,2TDI, který nám zapůjčil generální partner Škoda Auto, měli výslednou spotřebu 3,59l. Tento výsledek, přepočítaný na emise CO2, nám stačil na celkové jedenácté místo a trofej pro nejlepší novinářskou posádku. Zároveň jsme zvítězili v úplně nové třídě D1200, kde však kromě nás jela pouze jedna Fabia Combi GreenLine, která měla stejný motor jako my v Roomsteru. Děkujeme pořadatelům za umožnění startu tím, že nám zajistili tento vůz od generálního sponzora soutěže.

nejlepsi-novinarska-posadka.jpg, 211kB

Autor: Marek Tomíšek

sledování aut - auto s bobikou

info@sledovani-aut.eu

+420 723 739 130

kontaktní formulář


pozadi-obsah.jpg, 829B